Coronavirus in zwangerschap en zwanger worden

Coronavirus in zwangerschap en zwanger worden

Vrouwen die zwanger zijn, let op de symptomen!

 • Koorts(vanaf 37.3-39 C), dat vaak samen gaat met vermoeidheid en bij sommige vrouwen kortademigheid. De temperatuur 37.3 C kan normaal voelen bij sommige vrouwen, deze vrouwen hebben een hogere lichaamstemperatuur en metabolisme dan een gemiddelde vrouw. Voel je je niet goed en je hebt 37.3 C neem dan contact op met uw huisarts.
 • In een andere studie komen symptomen zoals koorts, hoesten, spierpijn en diarree meer voor.
 1. Meer info: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163445320301092?via%3Dihub#bib0004
 2. http://tp.amegroups.com/article/view/35919/28274
 3. https://www.ajronline.org/doi/full/10.2214/AJR.20.23072

Wie adviseert over zwanger worden en over de vruchtbaarheidsbehandelingen?

De European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie(NVOG).

ESHRE adviseert patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan met IVF of IUI of andere ART technieken, om niet zwanger te raken.

Voor vrouwen waarvan de biologische klok doortikt, is  het een onzekere en spannende tijd. Maar veiligheid en gezondheid voorop!

ESHRE adviseert om momenteel geen vruchtbaarheidsbehandelingen te starten om de volgende redenen:

 • Om complicaties door vruchtbaarheidsbehandeling en zwangerschap te voorkomen
 • Om mogelijke SARS-CoV-2-gerelateerde complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen
 • Om het onbekende risico van verticale transmissie bij SARS-CoV-2 positieve patiënten te verminderen
 • Ondersteuning van de noodzakelijke herverdeling van de zorg
 • Om de huidige maatregel van social distancing, de 1,5 meter afstand te handhaven.(Wat is verticale transmissie? Dit is infectie dat van moeder op kind wordt overgedragen.)
 • Er is nog veel wat we niet weten van de Covid 19, op het moment worden zwangere vrouwen in de gaten gehouden en volgt over enige tijd meer gegevens op. 

Meer info: https://www.eshre.eu/Press-Room/ESHRE-News#COVID19_April2

Heeft Covid 19 invloed op zwangerschap?

Tot vandaag is het niet duidelijk of Covid 19(SARS-CoV-2), negatieve effecten heeft op zwangerschap. Toch moeten we er rekening mee houden dat virale infecties problematisch kunnen zijn voor zwangere vrouwen. Er zijn 3 gevallen in China geweest van vrouwen in de 3e trimester Covid 19 hebben opgelopen en koorts hebben gekregen.

Alle 3 hebben een keizersnee ondergaan, ze hebben onderzoek gedaan naar baby en de placenta,  beide blijkt negatief getest te zijn op Covid 19. De populatie is te weinig waardoor we niet met zekerheid vanuit kunnen gaan dat dit voor iedere aankomende moeder geldt. De moeders en baby’s doen het goed.

Er zijn enkele gevallen gemeld van vrouwen die positief getest zijn op Covid-19 die toch een gezonde baby baren die vrij zijn van Covid-19.

Er zijn meldingen van ongunstige neonatale uitkomsten (vroegtijdige breuk in de vliezen en vroeggeboorte) bij moeders die positief getest zijn op Covid 19 tijdens hun zwangerschap. De rapporten zijn gebaseerd op beperkte gegevens.

Er zijn ook neonatale SARS-CoV-2-infectie en de aanwezigheid van IgM- (en IgG-) antilichamen tegen het virus bij pasgeborenen gemeld. Het is onduidelijk of deze gegevens indicatief zijn voor verticale transmissie van SARS-CoV-2. Meer info: https://www.eshre.eu/Press-Room/ESHRE-News#COVID19_April2

Heeft Covid 19 invloed op zwanger worden?

Er zijn geen sterke aanwijzingen voor negatieve effecten van een Covid-19-infectie op zwangerschappen, vooral niet in een vroeg stadium, zoals uit de laatste updates van de Centers voor Disease Control en Preventie (CDC) in de VS en anderen in Europa.  Toch adviseren ze even niet zwanger te worden.  

Meer info: https://www.eshre.eu/Press-Room/ESHRE-News#COVID19_April2

ESHRE adviseert verder dat patiënten die zwanger zijn of plannen om zwanger te raken, reizen naar bekende infectiegebieden en contact met mogelijk geïnfecteerde personen moeten vermijden.

Wat kunnen vrouwen, die zwanger willen worden tussentijds doen?

Het is begrijpelijk dat sommige vrouwen die niet kunnen of willen pauzeren. Maar we kunnen bijvoorbeeld de maanden dat u niet zwanger raakt, goed voor uzelf zorgen tot de IVF of IUI traject weer opgepakt wordt.

Even stoppen met de hormoonmedicatie, even pauze van het ziekenhuis voor echo’s, even tot onszelf komen en met onszelf te verbinden.

In de acupunctuur is 3 maanden met condoom vrijen het beste. We gebruiken de 3 maanden om voor te bereiden voor conceptie, zogenaamd pre-conceptiefase. Een relatief goede kwalitatieve eicel(len) moet zeker 3 maanden vrij zijn van ‘stress’. De 3 maanden met condoom vrijen geeft de baarmoeder ook rust- vrij van sperma.

Wat is nu het beste om te doen?

Ontstressen is de sleutel om zwanger te raken, we kunnen niet zwanger raken in omstandigheden waarin we onszelf uitputten, geen tijd hebben om voor onszelf te zorgen.  We maken goede keuzes  om ons lichaam goed te voeden met de juiste voeding en beweging. Bewegen lijkt soms moeilijk in te passen in ons dagelijks leven, maar het is een must om gezond zwanger te raken.

Online Consulten beschikbaar( per situatie afhankelijk)-bel 06 – 41 91 67 47 voor een online consult.

Hoe werkt het? We ontmoeten elkaar via telefoon of Skype . U wordt verzocht een huidige foto en tongfoto te e-mailen.

Tijdens uw eerste afspraak bespreken we uw gezondheidsproblemen, eventuele zwangerschapswens,  gezondheidsprioriteiten, uitdagingen en levensstijl. Ik zal waar nodig aanbevelen: kruidengeneeskunde, voeding, leefstijl, oefeningen om uw lichaam te helpen bij het vinden van optimale gezondheid. We werken samen om uw doelen consequent in de praktijk te integreren. We zullen regelmatig samen een consult aangaan en uw behandelplan aanpassen. Uw kruiden worden geïndividualiseerd en omvat Chinese kruidengeneeskunde, voedingssupplementen en / of vitamines.

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH