Dunne baarmoederslijmvlies

Dunne baarmoederslijmvlies

Het is in de wetenschap nog een uitdaging om een dun baarmoederslijmvlies(endometrium)dikker te laten groeien door middel van oestrogenen zoals onder andere medicatie estradiol. Een te dunne endometrium heeft minder kans op implantatie en behoort tot implantatie falen. Er zijn enkele ziektebeelden zoals het Asherman syndroom waarvan het endometrium chronisch te dun is, we gaan het hebben over normale vrouwen met een dun baarmoederslijmvlies.

Wat is baarmoederslijmvlies en waarom is de dikte belangrijk bij implantatie?

Dag 20 tot 22 van de cyclus of 6 tot 8 dagen na de ovulatie:
hoort de normale dikte endometrium 8 mm of meer te zijn. Een te dunne endometrium is 8 mm of minder. De dikte van de baarmoeder is op te meten via transvaginale echografie. Ervaringsgewijs als men een te dunne baarmoederslijmvlies zou hebben, zou men een korte periode menstruatie bloedverlies ervaren of licht bloedverlies.

Wat is een dunne baarmoederslijmvlies? Wetenschappelijk gezien wordt een dun endometrium gekenmerkt door hoge bloedstroomimpedantie van RA(Radiale Artery Uterine), dat betekent te weinig doorbloeding in en naar de baarmoeder,  slechte epitheel groei, verminderde VEGF(Vascular Endothelial Growth Factor)-expressie en slechte vasculaire ontwikkeling in de baarmoeder. [1]

Nou wat betekent het bovenstaande voor mij-met een te dunne baarmoederslijmvlies?
We zien dat de doorbloeding van de baarmoeder minder goed is met als gevolg dat de baarmoederslijmvlies slecht doorbloed raakt, de epitheelcellen slecht groeien en de receptiviteit van de baarmoederslijmvlies beïnvloedt.

Er speelt onder andere angiogenesis- nieuw micro-vaatgroei op bestaande vaten een belangrijke rol. De vaatgroei is belangrijk voor corpus luteum ontwikkeling, ontwikkelen van dominante follikel en de groei van baarmoederslijmvlies na de menstruatie. De angiogenesis van het endometrium gebeurd hoofdzakelijk door VEGF(Vascular Endothelial Growth Factor), het zorgt voor vascularisatie van de baarmoeder. De combinatie verlaagde doorstroming van bloed en verminderde vaatgroei zorgt voor een dunne endometrium.

In dit onderzoek is uitgekomen dat er verminderde glandulaire epitheelcellen zijn en het aantal bloedvaatjes minder aanwezig zijn dan dames met normale endometrium.

Waaruit bestaat baarmoederslijmvlies(endometrium)?
Het bestaat uit twee verschillende lagen endometrium en myometrium. Het endometrium bevat  verschillende soorten cellen zoals epitheel, stroma, immuun en endotheel. Het epitheel bestaat uit twee verschillende celtypen luminal epitheel (LE) en glandulair epitheel (GE). Deze klieren van de baarmoeder zijn essentieel en bepalen de het succes van een zwangerschap.[2]

Cyclische Metamorfose:
De baarmoederslijmvlies in iedere maand in constante metamorfose door de veranderingen in de cyclus en slijmvliezen. De vorm van de glandulaire epitheelcellen zijn kolom of kubusvormig.

Wat je eraan kunt doen?
Bewegen; met name hardlopen, touwtje springen, snel lopen. Dit stimuleert de doorbloeding in en naar de baarmoeder. Het ‘stampen’ op de grond zorgt voor vaatgroei zowel in de benen en in de baarmoeder. Dit is ook belangrijk bij vrouwen die osteoporose hebben, die hebben baat bij stampen op de grond, het bevordert de botgroei.

In de Chinese geneeswijze zijn er kruiden die de oude baarmoederslijmvlies helpen af te scheiden tijdens de menstruatie voor betere reliëf, daarna kunnen ook kruiden ingezet worden voor opbouw van baarmoederslijmvlies. Het zijn geen wondermiddelen, maar interventie net als bewegen om alles in de optimale staat te krijgen.

Artikelen:

  1. Pathophysiologic features of “thin” endometrium
    chiro Miwa, M.D.,Hiroshi Tamura, M.D., Ph.D., Akihisa Takasaki, M.D., Ph.D.,Yoshiaki, Yamagata, M.D., Ph.D.,Katsunori Shimamura, M.D., Ph.D., Norihiro Sugino, M.D., Ph.D.
    Published:March 06, 2008 DOI:https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2008.01.02  https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(08)00036-8/fulltext
  2. Uterine Glands: Developmental Biology and Functional Roles in Pregnancy
    Andrew M Kelleher,1 Francesco J DeMayo,2 and Thomas E Spencer https://doi.org/10.1210/er.2018-00281
  3. Investigation of infertility using endometrial organoids
    in Reproduction Authors: Konstantina Nikolakopoulou1,2 and Margherita Y Turco
    DOI: https://doi.org/10.1530/REP-20-0428
  4. https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/161/5/REP-20-0428.xml

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH