Endometriose en zwanger worden

Endometriose en zwanger worden

Endometriose heeft invloed op 6 tot 7% van de vrouwen, en 30 tot 40% van de vrouwen zijn onvruchtbaar. Endometriose is een complexe ziekte, de ziekte is gedefinieerd met weefsel van het endometrium dat overal kan zitten.

De symptomen van endometriose zijn buikpijn tijdens de menstruatie, ovulatie, pijn tijdens gemeenschap, darmbewegingen, spotting voor de menstruatie en onvruchtbaarheid. Soms wordt endometriose ontdekt tijdens een gynaecologisch onderzoek en bij ernstige bloedverlies in combinatie met onvruchtbaarheid. Een derde deel van de vrouwen met endometriose zijn onvruchtbaar. De hoofdklacht is vaak spotting voor de menstruatie.

Bloed stagnatie en Nier Yang deficiëntie
Het is een aandoening dat in de Chinese geneeswijze te maken heeft met Bloed stagnatie in combinatie met andere factoren.  Sommige vrouwen ontwikkelen een disfunctionele immuun respons in de baarmoeder dat bij Nier yang deficiëntie hoort.

Onder de invloed van de  hormonen, groeit de endometriose maar bloedt ook op de ‘verkeerde’ plaatsen. Op de verkeerde plaatsen intern bloeden veroorzaakt schade in het voortplantingssysteem. Het resulteert in ontstekingen dat leidt tot verklevingen aan eierstokken, eileiders, baarmoeder en andere buikorganen.

Pleksgewijs, lokaal
Bruin of gepigmenteerde endometriose zien eruit als kleine donker bruine puntjes. Het bloedverlies van een endometriose tijdens de menstruatie kan nergens heen vloeien, het bloedt  ingekapseld en veroorzaakt pijn. Het oude bloed geeft het puntje een donkerbruine verschijning. Het puntje of wel wondje zijn het meest actief als ze oppervlakkig zijn.

Ze zijn het minst actief als er tijd over heen gaat en er fibroomweefsel(vezelachtig) ontstaat. En zo zijn er nog meerdere vormen van endometriose: chocolade cysten, oppervlakkige en ook diepe endometriose, bleke en roze niet gepigmenteerde endometriose.

TCM behandeling
Een TCM behandeling volgt de menstruatie cyclus met vooral nadruk om Bloed stagnatie op te opheffen. Het opheffen doen we met acupunctuur en kruiden. Het houdt in dat er kruiden worden ingezet om endometriose te breken die niet op de juiste plekken horen te zitten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de ovulatie en menstruatie om de endometriose te breken.  Fysiek houdt het in dat het endometrium en endometriose goed afgescheiden wordt van de baarmoederwand en gebieden rondom de eierstokken en eileiders.

Maar ook wordt het lichaam gestimuleerd om endometriose weer op te nemen. Bij middel tot zware endometriose waarbij men niet zwanger raakt, wordt een langere tijd kruiden ingezet. Dat houdt in dat men 2 tot 3 maanden geen intentie heeft om zwanger te raken. Er dient een BBT Chart bijgehouden te worden om waar te nemen waar de fases naar toe gaan. Zie bericht over BBT Chart.

Heeft u vragen, neemt contact met de acupuncturist.

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH