Heb je antilichamen vóór de zwangerschap?
Auto-immuunziekten komen in het algemeen vaker voor bij vrouwen en onderzoek suggereert dat de complexe hormonale systemen van vrouwen, die tijdens en na de zwangerschap versterkt worden.
Antilichamen
Een van de antilichamen is bijvoorbeeld Thyroid Peri Oxidase Antilichamen( TPO ab) of Thyro Globuline Antilichamen(TGB ab). Desondanks ik er hier maar twee beschrijf, zijn er vele andere antilichamen en onbedoelde aanvalsmechanisme die een rol spelen in infertiliteit.
TPO ab= immuunsysteem valt de TPO enzym aan in de schildklier
TGB ab= immuunsysteem valt de TGB proteine aan in de schildklier
Vrouwen die geen symptomen hebben van de schildklier maar verhoogde TPO-antilichamen hebben, hebben 25 procent hoger risico op het ontwikkelen van postpartum thyroiditis .[1] Het kan inhouden als je een eerste of tweede kind hebt en moeilijk zwanger kan worden of herhaalde miskramen of implantatie falen ervaart dat het zou kunnen liggen aan de antilichamen in het bloed of uterus.
De oorzaken:
– Veranderingen in immuunfunctie tijdens en na zwangerschap
– Verschuivingen in de hormoonfunctie tijdens en na de zwangerschap
– Reeds bestaande stress factoren voor het lichaam (onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel, voedselintoleranties, darminfecties, andere auto-immuunziekten, enz.)
– Genetisch aanleg
Verschuiving TH1 en TH2 balans:
Ook wordt een zwangere vrouw tijdens het derde trimester TH-2-dominant en vervolgens TH-1-dominant na de bevalling. Gecombineerd met de andere hierboven genoemde oorzaken, kunnen deze periodes van gepolariseerde immuundominantie een immuunsysteem dat al op scherp staat kantelen, waardoor de ziekte van Hashimoto wordt geactiveerd.
Vrouwen die postpartum thyroiditis ontwikkelen hebben verhoogde schildklierantistoffen, zij hebben risico van 70 procent dat het bij toekomstige zwangerschappen opnieuw gebeurt. [2]
Postpartum thyroiditis
Postpartum thyroiditis is een aandoening waarbij de schildklier opzwelt, het komt voor bij ongeveer vijf tot zeven procent van de vrouwen. Binnen twee tot vier maanden na de bevalling en is het gevolg van een auto-immuunziekte. Dit is een andere veelvoorkomende postpartum depressie. Thyroiditis presenteert zich als een pijnloze, kleine, stevige struma of vergrote schildklier. Meestal merkt de vrouw een vergrote schildklier op, symptomen van hyperthyreoïdie (angst, rusteloosheid, slapeloosheid, gewichtsverlies en concentratiestoornissen), of beide.
Symptomen van hyperthyreoïdie treden gewoonlijk twee tot tien maanden na de bevalling op – meestal na drie maanden – en het herstel vindt plaats gedurende de volgende twee tot drie maanden na het begin van hyperthyreoïdie. Symptomen kunnen zijn: nervositeit, angst, slapeloosheid, anorexia en hartkloppingen. Het is belangrijk om postpartum thyroiditis te onderscheiden van de ziekte van Graves met de juiste laboratoriumtests.
Symptomen van hypothyreoïdie (depressie, vermoeidheid, koude handen en voeten, obstipatie, gewichtstoename, etc.) komen twee tot twaalf maanden na de bevalling voor – meestal na zes maanden. Tachtig procent van de vrouwen met postpartum thyroiditis keert rond het jaar terug naar de normale schildklierfunctie, maar 30 tot 50 procent ontwikkelt binnen negen jaar permanente hypothyreoïdie. [3] [4]
Het advies is voor vrouwen die moeite hebben met zwanger worden of herhaalde miskramen ook een totaal test te doen van de schildklier, met test antilichamen. Ook kunnen we niet uitsluiten dat er andere antilichamen een rol spelen rondom de infertiliteit. Er zijn vrouwen waarvan het immuunsysteem overactief is, hier voor kan er een natural killer test uitgevoerd worden.
[1] Stagnaro-Green A. Clinical review 152: postpartum thyroiditis. J Clin Endocrinol Metab. 2002;87:4024-7.
[2]Muller AF, Drexhage HA, Berghout A. Postpartum thyroiditis and autoimmune thyroiditis in women of childbearing age: recent insights and consequences of antenatal and postnasal care. Endocr Rev. 2001;22:605-30.
[3]Stagnaro-Green A. Clinical review 152: postpartum thyroiditis. J Clin Endocrinol Metab. 2002;87:4024-7.
[4] Premawardhaha LD, et al. Postpartum thyroiditis and long-term thyroid status: prognostic influence of thyroid peroxidase antibodies and ultrasound echogenicity. J Clin Endocrinol Metab. 2000;85:71-5.