Oorzaken van PCOS

Oorzaken van PCOS

De oorzaken van PCOS zijn;

   1. Op genetisch, epigenetisch niveau en baarmoeder verwante factoren.
   2. Androgenen ofwel testosteron en folliculogenese
   3. Insuline resistentie en obesitas
   4. Stress factoren

We weten dat PCOS is geassocieerd is met vertraagd metabolisme, hart en vaatziekten en endocriene problemen, maar toch begrijpen we de volledige oorzaak niet. Wat het meest uitspringt is de toename van androgenen en insuline.

Op genetisch, epigenetisch niveau en baarmoeder verwante factoren
Uit onderzoeken is gebleken dat PCOS voorkomt in de familie, hoogstwaarschijnlijk is doorgegeven door de genen van de vader. Het komt ook vaker voor bij families waar diabetes type 2 heerst en bij vroeg kaal worden(hyperandrogenisme) met name bij de mannen. Wat er ook bij komt kijken bij overdracht van erfelijkheid zijn de epigenetische factoren, de conditie van de uterus tijdens de zwangerschap.

Voeding of dieet heeft veel invloed op het ongeboren kind en latere ontwikkelingen tot volwassene. We weten weinig wat voeding precies doet met PCOS maar er zijn onderzoekers die ontdekt hebben dat er een tekort aan Vitamine D in de uterus, aanleiding geeft tot het ontwikkelen van PCOS.

In onderzoeken met dieren, waarvan de lammetjes en apen blootgesteld zijn aan testosteron, zijn symptomen van PCOS gevonden.

Vrouwen met PCOS zijn meestal  klein geboren met een laaggeboorte gewicht. De jonge meiden komen vervroegd in de puberteit, door abnormale groei in de voortplantingsorganen. Er is een link met defecte theca cellen van de eierstokken, waardoor toename van androgenen. Andere factoren die verhoogde androgenen niveau geven is het gebruik van pesticiden, dat vervroegd puberteit en testosteron stimuleren.

Ook als baby meisjes van begin af aan veel blootgesteld zijn aan fyto- oestrogenen in de vorm van soya babymelkpoeder, is er een verhoogde kans in het vroege stadium op abnormale ontwikkeling van de eierstokken. In het onderzoek wordt afgeraden om soya babymelk poeder te gebruiken.

Androgenen ofwel testosteron en folliculogenese

De resultaat van veel onrijpe follikels komt door versnelde groei van het primordiale follikel naar primaire staat en beginnende antrale follikels. Dit fenomeen wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door exces aan androgenen.

 

Woordenlijst
Epigenetisch: Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern.
Folliculogenese: de rijping van het follikel in de eierstok
Hyperandrogenisme: te veel aan lichaamsbeharing, acne, kaalheid, of een te hoog vrij-testosteron
Theca cellen: De endocriene cellen van de theca interna produceren progesteron- en oestrogeen-precursors, die door de granulosacellen worden omgezet in oestrogeen

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH