Poly Cysteus Ovarium Syndroom

Poly Cysteus Ovarium Syndroom 

Poly Cysteus Ovarium Syndroom of PCOS is een syndroom waarvan de ovarium(eierstokken) gevuld is met kleine cystes. De cystes zijn zichtbaar op de echo dat uitziet als geregen kralen. De symptomen zijn lange menstruele cyclussen, onregelmatige menstruatie met niet frequente ovulaties. Andere tekens zijn meer haar op het lichaam of op het gezicht, acne, en of teveel testosteron.

 

Diabetes en PCOS
PCOS is gelinkt met diabetes en andere stofwisselingsziekten. In de zwangerschap brengt het complicaties mee zoals pre-eclampsie. Pre-eclampsie is een zwangerschapscomplicatie die gekenmerkt wordt door een combinatie van te hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine. In de volksmond is het bekend onder de naam zwangerschapsvergiftiging.  Niet elke vrouw met PCOS zou dezelfde symptomen hebben.

PCOS is een bekend hormonaal probleem en de grootste oorzaak van onvruchtbaarheid door anovulatie(niet ovuleren). In Europa hebben 9 tot 15% van de vrouwen PCOS, in Amerika 6 tot 7 miljoen vrouwen.

Klinische symptomen van PCOS:
1. Als er op de echo meer dan 12 follikels te zien is met grootte van 2 tot 9 mm of 1 eierstok en of gezwollen eierstok(ken) met volume grootte van 9 ml.
2. Niet frequente, onregelmatige of geen ovulatie, de cyclus is meer dan 35 dagen of minder dan 9 keer per jaar.
3. Hirsutisme(ongewenst haargroei), acne, mannelijke haarpatroon verlies, duidelijk testosteron in het bloed.

Bloedtesten
Bloedtesten laten toename zien van insuline, testosteron, dehydroepiandrosterone sulfaat(DHEAS), oestrogeen, luteiniserende hormoon(LH), inhibin, anti-Mullerian(AMH), fibrinogenen en adipokines en verminderde niveau van sex hormoon gebonden globuline(SHBG) en adiponectine. De laatste drie adipokines, SHBG en adiponectine hebben veel te maken met overgewicht.

Fenotype
Hoe de ziekte zich laat zien varieert van mild tot ernstig. Menstruatie patronen zijn onderhevig aan hormonen, van niet ovuleren, amenorroe, onregelmatige ovulatie met lange cyclussen of meerdere bloedingen.

PCO
Sommige vrouwen laten Poly cystische Ovarium(PCO) zien of Poly Cystic Appearing Ovarium(PAO). Dit valt deels onder PCOS maar ook niet geheel. Veel jonge meisjes hebben PCO en hebben in de beginfase ook geen ovulatie. Een kwart van de vrouwen hebben PCO en hebben lichte mate van problemen maar niet ernstig dat het onvruchtbaarheid veroorzaakt.

De oorzaken van PCOS.

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH