Post pil amenorroe

Post pil amenorroe

Post pil amenorroe: Vrouwen die stoppen met de pil maar menstrueren niet binnen de 6 maanden. Westers medisch gezien lost het in veel gevallen de post pil amenorroe binnen het jaar op, tenzij er andere indicaties en problemen zijn. De pil houdt de natuurlijke cyclus tegen en bij langdurig gebruik van de pil kan het hormonale systeem moeite hebben om het weer op te pakken.

Jong aan de Pil
Jonge meisje van 16 jaar met acne of met pijnlijke menstruatie krijgen het snelst de pil voorgeschreven en slikken dit ook door,  uit gemak of ongemak te vermijden. Jaar in en jaar uit, soms wel 10 tot 15 jaren achter elkaar pilgebruik, zonder te beseffen dat het hormonale systeem schaadt.

Consequenties
Het slikken heeft consequenties dat onderliggende oorzaken zoals PCOS(Poly Cysteus Ovarium Syndroom) niet gezien is of juist gestimuleerd wordt. Als men stopt met de pil komt de acne op en de menstruatie blijft uit. Het lichaam heeft moeite om de cyclus op gang te brengen. Het hormonale systeem weet niet meer precies hoe het werkelijk moet, in slaap gesuste eierstokken, hypothalamus en hypofyse moeten weer aan het werk.

Diagnose Chinese geneeswijze

De Chinese geneeswijze heeft verschillende diagnoses dat persoonsafhankelijk is. Een voorbeeld van een diagnose is Lever Qi stagnatie.  Een gestagneerde Lever energie leidt tot amenorroe, met  mentale klachten zoals frustraties, irritatie of depressie.

Andere symptomen zijn onder andere zuchten, voor de menstruatie pijn of druk op de borsten en moodswings. De Lever energie kan ook gestagneerd raken bij langdurig pilgebruik, stress, lang borstvoeding geven(constructief meer dan 1 jaar), gebruik van medicatie en psycho-medicatie. Lever Qi stagnatie draagt ook bij aan ovulatie problemen.

Damp accumulatie
Een andere diagnose is Damp accumulatie, dat nog een complexere pathologie en etiologie heeft dat meestal leidt tot PCOS. Damp accumulatie kan ontstaan door slechte eetgewoonten dat veel suiker en slechte vetten bevatten of door de bestaande constitutie dat leidt tot damp in het lichaam.

Amenorroe geassocieerd met toename in lichaamsgewicht is altijd een indicatie van Damp accumulatie. Belangrijk is het vermijden van koude producten uit de koelkast, melk-en zuivelproducten, geen ijsblokjes in je drank, goed afdrogen na het douchen, na het haren wassen dit ook goed drogen.

Er zijn tal van mogelijk waarom een menstruatie uitblijft, zie onder tabel.

Tabel Amenorroe TCM diagnose en Westerse diagnose:

TCM diagnose Westerse diagnose
Nier Jing deficientie Gonadotrofine Resistente Ovarium Syndroom
(POI)Premature Ovariele Insufficientie/ Vervroegde overgang
PCOS(Poly Cysteus Ovarium Syndroom)
Nier Yin deficiëntie Premature menopauze
Chronische ziek zijn
Gewichtsverlies
Zwaar bloedverlies
PCO(Poly Cysteus Ovarium)
Bloed deficiëntie Ondervoed of slechte voeding
Excessief sporten
Zwaar bloedverlies tijdens geboorte, abortus
Hart of Lever Qi stagnatie Shock of extreme stress
Hyperprolactinemia
Post pil amenorroe
Medicijn gebruik
PCOS(Poly Cysteus Ovarium Syndroom)
Flegma-Damp acummulatie PCOS(Poly Cysteus Ovarium Syndroom)
Ovarium cystes
Bloed stase Asheman syndroom
Hypofyse, Ovarium of bijnierschors tumor

Neemt contact op met de acupuncturist voor vragen!

 

 

 

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH