Uitleg BBT chart – Luteale fase

Uitleg BBT chart – Luteale fase

De temperatuurschommelingen in de luteale fase is een beetje stabieler dan de folliculaire fase. Ideaal gezien is de variatie in de luteale fase 0.1C graad naar boven en beneden. In het algemeen zou de temperatuurverschuiving van folliculaire fase naar luteale fase: 0.3 tot 0.5C graden zijn en dit vasthouden voor minimaal 11 tot 12 dagen. Bij voorkeur zelfs voor 13 tot 14 dagen. Als de cyclus korter is dan 28 dagen, betekent het ook dat de ovulatie eerder is gestart. Het betekent dus ook dat de luteale fase niet stabiel is. Wanneer de temperatuur aan het eind van de luteale fase scherp naar beneden gaat is het een indicatie dat het corpus luteum(geel lichaampje) geen progesteron meer aanmaakt. Het endometrium laat los en vloeit langzaam naar beneden- menstruatie is van start.

Wanneer er conceptie heeft plaatsgevonden en zich heeft ingenesteld in het endometrium dan blijft de aanmaak van progesteron dus ook de temperatuurverhoging blijft. Na ongeveer 8 weken neemt de embryo het over.

Laten we kijken naar de verschillende patronen wat voorkomt in de luteale fase en hoe Chinese geneeswijze ernaar kijkt:

Luteale fase- Temperatuur is te laag

Te lage temperatuurstijging in de luteale fase

In het bovenstaande grafiek is de temperatuur van de luteale fase te laag. Het schommelt rond 97.2 F dat is 36,2 C graden.  Na de ovulatie en de productie van progesteron zou ideaal gezien de temperatuur 0.4 tot 0.5 C graden stijgen. Een stijging van 0.3 C graden is goed, maar 0.1 tot 0.2 C graden is een te laag temperatuurstijging in de luteale fase.

In de Chinese geneeswijze luidt de diagnose Nier Yang deficiëntie met een te lage temperatuur in de luteale fase. Om een een sterke Nier Yang te krijgen is dit in de folliculaire fase de Nier Yin te versterken. Dit omdat de Nier Yang ontstaat uit de Nier Yin.

Luteale fase- Luteale fase is te kort

 

Te kort luteale fase
Te korte luteale fase( 8 dagen)

 

Te lange folliculaire fase en te korte luteale fase( 6 dagen)

In de Chinese geneeswijze is een korte luteale fase ook Nier Yang deficiëntie. De ideale situatie is minimaal 12 dagen, bij voorkeur 14 dagen. Als de laatste 3 dagen toch een temperatuurstijging is dan is men er niet zeker van of er een ovulatie is geweest.

 

Luteale fase- Luteale fase komt moeilijk op gang-Traag

De luteale fase komt moeilijk op gang en is net te kort(10 dagen)

De temperatuur stijgt na 3 dagen, wat indicatie geeft dat progesteron wordt aangemaakt. Als het meer dan 3 dagen nodig heeft voor een temperatuurstijging dan 1 tot 2 dagen na de ovulatie. Dan heeft de ovulatie wel plaatsgevonden maar de aanmaak van progesteron komt laat op gang.

 

Luteale fase- Scherpe Temperatuur daling in luteale fase

Een plotseling scherpe daling aan het eind van de luteale fase of tussentijdse daling, is Nier Yang deficiëntie. Nier Yang is niet sterk genoeg om de temperatuur hoog te houden en daling van de progesteron. Er kan spotting optreden of lichte krampen van beginnende menstruatie.

 

Luteale fase- Zaagtand patroon

Een zaagtand patroon of een onstabiele patroon in de luteale fase heeft te maken met het emotionele deel van de persoon. Het zaagtand patroon manifesteert zowel in de folliculaire en luteale fase. In de Chinese geneeswijze kennen we het toe aan onstabiele Hart en Lever energie met Nier Yang deficiëntie. De basis van dit probleem is Nier yin deficiëntie. Wanneer de temperatuurwaarden hoger zijn dan verwacht dan kan er ook Lever Vuur aanwezig zijn.

De behandeling bestaat vaak uit ontspanning en stress vermindering. Om de zaagtand patroon te doorbreken kalmeren we ook de Lever, versterken we de Nier Yang en het Bloed.

 

Luteale fase- Lange luteale fase-Mogelijk Zwanger

Dit patroon indiceert een zwangerschap. In deze fase wordt de Nier Yang versterkt.

 

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH