Vaginale afscheiding of ovulatie?

Vaginale afscheiding of ovulatie?

Ja, we hebben er af en toe last van, maar wat is precies nou het verschil? Wij hebben tijdens onze cyclus ook last van ‘vaginale afscheiding’.  Sommige vrouwen hebben na gemeenschap ook terugkerende vaginale afscheiding met infectie. En soms verwarren we vruchtbare slijm met vaginale afscheiding. 

Naar de huisarts bij wit, groen of gele vaginale afscheiding!
Als je vaginale afscheiding wit, groen of gele kleur in je onderbroek hebt met soms een branderige gevoel dan adviseer ik je met klem naar de huisarts te gaan. Er zijn namelijk verschillende soorten goede afscheidingen en met een groengele kleur met branderige gevoel is niet de gezonde afscheiding. Symptomen pijn in de onderbuik, pijn bij het vrijen, een sterke geur, pijn en brandend gevoel bij het plassen, irritatie, jeuk, kleverige afscheiding van 2 weken lang-> naar de huisarts.

Wat leren we niet op school!
Wanneer vrouwen de ovulatie naderen worden in verschillende fases variatie aan afscheidingen gezien en gevoeld. Het zijn tekens van vruchtbaarheid. Veel jonge meiden c.q. vrouwen van nu hebben geen idee dat het hoort bij de cyclus.  Op school leren ze de oppervlakkige kennis wat voortplantingsorganen zijn en doen. Met menstruatie weten we dat we tampons of maandverband kunnen gebruiken maar over de ovulatie weten we weinig vanaf. We krijgen de pil op een vrije jonge leeftijd voorgeschreven en weten niet zo goed wat tekens van vruchtbaar zijn betekent. De pil beschermt ons tegen zwangerschap maar heeft het nadeel dat we ons hormonale feedbackmechanisme afremmen. We denken te weten dat de ovulatie op de 14 dag plaats vindt maar dat is ook niet waar voor elke vrouw.

Wat zijn de signalen van vruchtbaarheid?
Met dag 7 beginnen al tekens te komen van vruchtbaarheid. De baarmoederslijmvlies begint langzaam op te zwellen en we beginnen soms al gevoelens en gedachtes te hebben van gemeenschap te willen hebben. De opbouw baarmoederslijmvlies begint vrijwel na de menstruatie. Het follikel stimulerend hormoon triggert om oestrogenen aan te maken waardoor de baarmoederslijmvlies goed doorbloed raakt en een soort bedje maakt voor de mogelijke bevruchte eicel. 

Naarmate de tijd nadert naar de ovulatie des te meer transparante vaginale afscheiding komt, soms is het glibberig en nat. Het begint eerst een beetje slijmerig, plakkerig daarna creme-achtig naar transparant. 

De transparante vaginale afscheiding heet vruchtbare slijm ofwel cervicale mucus. Dit neemt toe door toename van de oestrogenen. Oestrogeen zorgt ervoor dat de baarmoederslijmvlies dikker wordt waar de bevruchte eicel zich in kan nestelen. De 

Afname vruchtbare slijm!
Na de eisprong(ovulatie) neemt de vruchtbare slijm vrijwel direct af door toename van de progesteron.  Sommige vrouwen ervaren dit niet of hebben dit zeer weinig. Wil je op een natuurlijke manier zwanger worden dan is het belangrijk om dit te hebben en te voelen. De sperma heeft de waterige substantie(slijm) nodig om naar boven te komen. Indien je dit niet ervaart neem hiervoor contact met mij op.

Door afname oestrogeen en toename progesteron dikt het slijm in. De lichaamstemperatuur neemt toe en we voelen vrijwel droog daar.  

Naarmate we de menstruatie naderen kunnen we ook vaginale afscheiding ervaren als de eicel niet is bevrucht! Dit omdat de progesteron gaat dalen en de baarmoederslijmvlies eraf begint te komen. Het eraf komen van de baarmoederslijmvlies kan soms wat lichte waterige afscheiding geven. Dit gebeurt meestal 2 tot 3 dagen voor de menstruatie, daarna licht bloedverlies tot de menstruatie met wat meer bloedverlies. Sommige vrouwen kunnen soms een grillig, lichte kramp gevoel in de nacht ervaren voor de menstruatie. Het wordt soms ervaren als innestelingskramp maar doordat we zien 

Heb je meer vragen over je cyclus en ovulatie?

Boek een afspraak online en ontvang advies over je persoonlijke situatie.

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH