Verkouden of griep, cuppen!

Verkouden of griep, cuppen!

Ben je verkouden of je hebt de griep? Cuppen kan de tijdsduur van de verkoudheid of griep verkorten. Cuppen staat in de wellness wereld bekend om cellulite te masseren door de bloedcirculatie te stimuleren, maar in de Chinese geneeswijze kent het vele andere toepassingen. De symptomen van verkoudheid en griep zijn onder andere  lichte koorts, hoesten, verstopte sinussen, loopneus spierpijn en hoofdpijn. Cuppen kan je bij de acupuncturist doen maar dit kan men ook met iemand anders zoals je man, vrouw of een ouder kind dat instaat is om vacuüm te cuppen.

Er bestaan meerdere vormen van cuppen, vacuüm cuppen is uitermate geschikt voor Do It Yourself thuis. Je kunt er een bestellen bij Bol.com. Het setje bestaat uit de vacuumpistool en een set cupjes in verschillende maten. Er zit een dun slangetje en magneten bij.

Bij Bol.com
Vacuum Cupjes

(Hier zitten magneten in die eruit zien als een staafje.) De slang en de magneten zijn niet noodzakelijk om te gebruiken. Het gaat erom dat de punten die te maken hebben met de longen en het Tai Yang gebied te cuppen. Het cuppen zorgt ervoor dat het Tai Yang gebied bevrijdt wordt van het externe pathogene factor. De pathogene factor is vaak windkoude, dampkoude in winterse setting.

Waar zit het Tai Yang gebied?
Het Tai yang gebied zit bij de nek, schouder en bovenrug. Het loopt in feite vanuit kruin achter op het hoofd tot aan de kleine teen. De plaatsen waar we cuppen is onder C7, waar de laatste nekwervel eindigt. Onderaan het grote knobbel is het acupunctuurpunt GV14.

Acupuncturisten cuppen GV14 en Dingchuan maar ook het gebied eronder. Namelijk de eerste Blaaslijn. Zie oranje gedeelte op foto 2. Aan de voorkant wordt aan beide zijde dichtbij het sleutelbeen op Lu 1 en Lu 2 een cup geplaatst. Al deze punten corresponderen met verkoudheidsproblemen, griep en de longen.

Vacuum cupjes op de eerste blaaslijn, naast het wervelkolom

Hoe hard cuppen we?
Vlak voordat we gaan cuppen, gebruiken we wat olie of vaseline, in iedere geval iets waardoor de cupjes een tijdje kunnen staan.
In dit geval cuppen we met de kracht medium. Zacht cuppen is 1 tot 2 halen/trek met de vacuumpistool. Medium cuppen is 2 tot 3 halen, afhankelijk hoe groot het cupje is. Sterker dan medium cuppen kan een zeer onprettig gevoel geven aan de huid. Het trekt en het jeukt, bij uitzonderlijke gevallen kan men onwel worden van sterk cuppen. Cup dus niet te hard.

Maximale tijd voor het cuppen
We cuppen het maximaal 30 minuten, als er blaasje opkomen die erg lijken op waterdruppeltjes. Het cupje direct afhalen. Dit kan al na 6 minuten gebeuren. Dus niet zomaar weglopen als iemand gecupt ligt! Het is geen punt als het langer erop zit maar het kan wel een grotere blaasje worden, dit kan zorgen dat de opperhuid loslaat. Als de huid loslaat verliest het deel van de beschermlaag. Goed schoonhouden en geef lucht zodat het geneest.

Roodblauwe plekken door het cuppen
Wees bewust als we cuppen dat er rood, blauwe of zwarte plekken komen bij het afhalen van het cuppen. Als je naar een gala zou gaan is het slim om het cuppen te laten. Deze plekken verdwijnen na 1 tot 2 weken. Het cuppen kan men 1 tot 2 x per week doen. Als de verkoudheid over is dan ook stoppen. Als de verkoudheid doorzet, kwakkelig voelen, dan kan de acupuncturist mogelijk iets voor u betekenen.

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH