Voeding, Pre-conceptie en zwangerschap
Ben je bezig met zwanger worden?
Tijdens het eerst consult adviseer ik vrouwen in hun voeding met koolhydraten te minderen. Het is geen ketodieet, maar een koolhydraatarm dieet. Onthoudt dat het gaat om beperkt koolhydraten eten voor de pre-conceptie en tijdens de zwangerschap en niet gaat om keto-dieet. Er gaan bij veel verloskundigen en artsen alarm bellen af als ik zeg dat je tijdens de zwangerschap koolhydraatarm mag en kan eten. Dit is omdat er bij zwangere vrouw vaak ketonen worden ontdekt in de urine, ze komen soms met urinewegenklachten bij de huisarts en ontdekken dat ze zwanger zijn en een blaasontsteking hebben. De huisarts gaat u opnieuw adviseren om koolhydraten te consumeren. Het eten van koolhydraten kan weer tot bepaalde situaties leiden die we niet kunnen voorzien. De ketonen zijn niet schadelijk tijdens de zwangerschap. Lees in Is koolhydraatarm dieet, veilig tijdens de zwangerschap?
Verborgen diabetes mellitus
Sommige vrouwen weten uit zichzelf niet of ze suikerziekte hebben, het kan dat ze tijdens de zwangerschap bij een bloedonderzoek ontdekken dat de glucose te hoog is. Sommige symptomen als overmatig dorst hebben met veel plasssen kan een indicatie zijn voor zwangerschapdiabetes. Heb je een dip of je hebt behoefte om even te gaan liggen na het eten van koolhydraten, dan kan het een indicatie zijn voor insuline resistentie.
Wat is insuline resistentie?
Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is, scheidt de alvleesklier het hormoon insuline af om de suiker uit de bloedbaan naar de lichaamscellen te voeren en het overtollige glucose om te zetten in vet. De productie van insuline om glucose naar de cellen te transporteren is een normaal proces, maar wanneer het herhaaldelijk gebeurt, ontwikkelen de cellen een weerstand tegen de constante insuline en weigeren ze de cellen binnen gaan, vandaar de naam ‘insulineresistentie. ”
Het gevolg is dat veel suiker en insuline circuleert in de bloedbaan, wat leidt tot ontstekingen, hormonenschommelingen en het verstoort de pancreas secretie zowel bij moeder en baby! Uit een onderzoek is uit gebleken waarvan de moeders zwangerschapsuiker hebben met veel koolhydraat inname dat de geboren babies een vergrote pancreas, veel onderhuids vet door opslag van glucose te hebben, insuline resistent en later obese worden. De kinderen groeien op als volwassenen en hebben op hun eigen manier moeite met zwanger worden. Ze hebben misschien last van PCOS, mannelijke kenmerken zoals haargroei, acne en onregelmatige menstruatie en cyclus.
Wat zijn de symptomen van hoog bloedsuiker/glucose?
– Vermoeidheid en sufheid na de maaltijd
– Intense trek in snoep na de maaltijd
– Constante honger
– Algemene vermoeidheid
– Tailleomvang gelijk aan of groter dan heupomtrek
– Verlangen naar snoep dat niet wordt verlicht door ze op te eten
– Frequent urineren
– Verhoogde eetlust en dorst
– Moeite met afvallen
– Pijn dat verspringt
– Problemen met in slaap vallen
Insulineresistentie is geworteld in een koolhydraatrijk, suikerrijk dieet
Voedingsmiddelen die een hoge bloedsuikerspiegel en insulineresistentie veroorzaken wanneer ze regelmatig en te veel worden geconsumeerd, zijn frisdrank, zoete koffiedranken, snoep, gebak, pasta, brood, bewerkte granen en andere voedingsmiddelen met een hoog glycemisch gehalte.
Een paar basisregels zijn van toepassing om uw bloedsuiker in evenwicht te brengen:
- Eet een ontbijt van hoogwaardige eiwitten en vetten met weinig suikers en zetmeel.
- Zoek uw koolhydraat-tolerantie en houd u eraan: als u zich slaperig voelt of naar suiker verlangt na het eten, heeft u te veel koolhydraten gegeten. U kunt ook een glucosemeter gebruiken om uw nuchtere bloedglucose te controleren, de goede tussenwaarde is afhankelijk van het glucosemeter.
- Eet nooit suikerhoudend of koolhydraatrijk voedsel zonder wat vezels, vet of eiwitten. Deze toegevoegde factoren vertragen de snelheid waarmee glucose in de bloedbaan wordt opgenomen en helpen insuline-pieken te voorkomen.
- Vertrouw niet op cafeïne en zoete tussendoortjes om je door je werkdag heen te helpen; neem in plaats daarvan een eiwitrijke lunch met gezonde vet en snacks met minimale koolhydraten mee.
- Eet geen snoepjes of zetmeelrijk voedsel voor het slapengaan. De bloedsuikerspiegel zal ’s nachts chrashen, lang voordat de volgende maaltijd wordt verwacht. De kans is groot dat je bijnieren in actie komen, een onrustige slaap krijgt of dat je om drie uur ’s nachts wakker wordt met angst.
- Vermijd alle vruchtensappen en wortelsap. Deze kunnen meer suiker bevatten dan frisdrank en zullen snel uw bloedsuikerspiegel doen dalen.
- Vermijd of beperk cafeïne.
Koolhydraatarm dieet biedt voordelen:
Als het koolhydraatarm dieet goed wordt toegepast dan vallen vrouwen af, de glucose is beter gereguleerd met een betere hormoonafgifte. De cyclus is beter gereguleerd waar van de ovulatie vaak rond dag 13 of 14 is. De moderne vruchtbaarheidsklinieken met IVF trajecten zetten vrouwen in de pre-conceptie voordat de eicellen worden gecollecteerd op een koolhydraatarm of keto-dieet in om vruchtbaarheid te verhogen. De klinieken collecteren meer eicellen dan bij vrouwen die normaal eten. Sommige specialistische artsen adviseren zelfs intermitterend vasten. Het koolhydraatarm dieet heb ik toegepast in de praktijk, vrouwen zijn
vruchtbaarder en zwanger. Het koolhydraatarm dieet bevat minder koolhydraten maar juist meer voeding met hogere dichtheid aan voedingsstoffen. Een ei, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, vlees, kip, vis, groenten, kleine besjes zoals aardbeien, bosbessen, frambozen zijn een bom aan voedingsstoffen. Gebruik lijnzaadolie, olijfolie, olijven, gemalen lijnzaad, walnoten, zalm, haring voor de gezonde vetten. Eet ook volle zuivelproducten zodat er een langere verzadigingsgevoel is na het eten, dit mag zijn roomboter, Griekse yoghurt 10% vet, kokosmelk 20% vet, slagroom zonder suiker, creme fraiche. Schroom niet om huid of vet te eten van kip of van vlees. Dit zorgt ook weer meer voor minder suikerschommelingen en hongergevoel.
Sporten is de belangrijkste basis om insulineresistentie te verminderen
Gebrek aan fysieke activiteit zal insulineresistentie veroorzaken. Regelmatige lichaamsbeweging, vooral intervaltraining met hoge intensiteit, is zeer effectief voor het gevoelig maken van insulinereceptoren. Adequate lichaamsbeweging helpt ook om een hoog glucose gehalte in balans te houden, ontstekingen in het lichaam en de hersenen te verminderen, de stemming in evenwicht te brengen, de spijsvertering te ondersteunen en spieren en/ botten sterk te houden.