Waarom jonge meiden echte menstruatie nodig hebben-niet de PIL
Het begin van de menstruatie (menarche) is een belangrijke tijd voor meisjes. Het luidt de toekomstige vruchtbaarheid in. Menarche is ook wanneer meisjes voor het eerst vrouwelijke hormonen beginnen te maken.
Het maken van hormonen is niet eenvoudig. Het vereist regelmatige ovulatie en dat kan enkele jaren duren voordat het zich heeft gereguleerd. Dat is de reden waarom de eerste jaren van menstruatie precies het verkeerde moment is om hormonale anticonceptie, de pil te nemen.
Meer en meer meisjes zijn de pil gaan gebruiken. Volgens een studie is de laatste 10 jaren een toename in gebruik van anticonceptie onder jonge tieners (12-15 jaar). De anticonceptie zijn pillen, injectie, implantatie zoals de spiraal en Nuvaring. Deze meisjes lopen het risico op veel van de bijwerkingen van hormonale anticonceptie, waaronder:verminderde botdichtheid, veranderde hersenstructuur, verhoogd risico op depressie, onderdrukt libido.
Bijwerkingen komen deels van de synthetische hormonen oestrogenen en progesteron en
deels door gebrek aan eigen oestrogeen en progesteron van meisjes.
Ovulatie
Ovulatie gaat niet alleen over het maken van een baby. Het is ook de belangrijkste hormonale gebeurtenis in een menstruatiecyclus en de enige manier om oestrogeen en progesteron aan te maken. Wanneer we de ovulatie met de pil stoppen, beroven we de jonge meiden van de hormonen die ze nodig hebben voor metabolisme, gezonde aanmaak van botten, cardiovasculaire conditie en de stemming.
Pseudo-hormonen
Meiden die synthetische pseudo-hormonen via de pil nemen, verliezen het vermogen om hun eigen hormonen te maken. Pseudo-hormonen hebben enkele overeenkomsten met echte menselijke hormonen, maar ze hebben ook verschillen. De progestageen levonorgestrel veroorzaakt bijvoorbeeld haarverlies, maar het lichaamseigen progesteron stimuleert de haargroei. Het progesteron Drospirenon verhoogt het risico op bloedstolsels, maar progesteron verbetert de cardiovasculaire conditie. Ethinylestradiol, het synthetische oestrogeen in de pil, tast de insulinegevoeligheid aan, maar estradiol verbetert het. Deze synthetische hormonen hebben niet de gezondheidsvoordelen van de menselijke hormonen die ze vervangen.
Pil bloeding is geen menstruatie
De pil wordt vaak voorgeschreven om periodes te “reguleren”, dat is niet waar omdat een pil bloeding niet hetzelfde is als een echte menstruatie.
Een menstruatie is het eindresultaat van een reeks belangrijke hormonale gebeurtenissen waaronder ovulatie. Daarentegen is een bloeding van de pil een onttrekkingsbloeding die wordt gestimuleerd door inname stop van de pil.
Beginnende menstruerende meisjes hebben vaak onregelmatige of zware menstruaties. Het kan verleidelijk zijn voor huisartsen en voor moeders om mee in te stemmen om hen de pil te laten slikken. Met als gevolg dat een onderliggen probleem dat niet wordt opgelost. Maar onregelmatige en zware menstruaties zijn normaal op die leeftijd. Ze komen voor omdat meisjes nog geen regelmatige ovulatie hebben. De pil onderdrukt de ovulatie verder, het zal de toekomstige ovulatie of menstruele cyclus niet bevorderen en maakt het waarschijnlijk nog moeilijker om in de toekomst te ovuleren!
Menstruatieklachten
Jongedames die vrij jong menstrueren kunnen met name in de beginfase klachten hebben. Het voortplantingssysteem is in opbouw en heeft tijd nodig om het hormonale feedbackmechanisme te regelen. De klachten zijn onder andere onregelmatige menstruatie dat om de 22 of 40 dagen komt, klachten zoals buikpijn met lichte baarmoederkramp, heftige buikpijnen, lage rugpijn, gevoelige borsten of zwaar bloed vloeien. Sommige hebben diarree, opgeblazen gevoel of zijn ziek als ze menstrueren.
Soms spelen mentale klachten ook een rol dat ze zich onzeker voelen, erg moeten wennen aan de menstruatie, geïrriteerd voelen of momenten met moodswings dat uit in zeer verdrietig of boos zijn en of veel behoefte hebben om chocolade te eten. Acupunctuur en kruiden kunnen heel goed ingezet worden bij dit soort klachten.
Acupunctuur en kruiden voor menstruatieproblemen
De zware menstruatie: Meiden ontgroeien meestal na een paar jaar. Tussentijd kunnen ze op een natuurlijke wijze met acupunctuur, kruiden en een zuivelvrij dieet klachtenvrij worden.
Onregelmatige menstruatie: onregelmatige menstruatie komt vaak voor in de eerste paar jaar en ze hebben meestal geen behandeling nodig. Als de cyclus niet regelmatiger beginnen te worden, bezoek eerst uw huisarts. De beste behandeling zal niet de pil zijn, maar iets zijn om de onderliggende oorzaak van onregelmatige menstruatie aan te pakken. De Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) vereist bijvoorbeeld een dieet en lichaamsbeweging om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. De pil is geen geschikte behandeling voor PCOS.
Acne: Puberteit acne reageert goed op een zuivelvrij, suikervrij dieet en op het voedingssupplement zink. Natuurlijke acnebehandelingen werken langzamer dan de pil, maar ze zijn op de lange termijn een betere keuze omdat ze een permanente remedie zijn. In tegenstelling hiermee maskeert het synthetische oestrogeen van de pil alleen acne gedurende de duur dat het wordt gebruikt. Zodra de pil is gestopt, zal de acne meestal nog slechter terugkeren dan het voorheen is geweest.
Door jonge meiden te ondersteunen bij het ontwikkelen van gezonde ovulatie en menstruatiecyclus, banen we de weg naar een betere gezondheid op de lange termijn.
Boek een afspraak online en ontvang advies over je persoonlijke situatie.