Waarom menstrueer ik op de 24, 25 of 26e dag van mijn cyclus?
Veel vrouwen met hormonale disbalans hebben een chronisch lage progesteron. Wat houdt het precies in en wat heeft het voor invloed op mijn cyclus? Verklaart het waarom ik menstrueer op dag 24, 25 of 26?
Het hormoon progesteron speelt af in de luteale fase, de corpus luteum(eicel) scheidt het af om de implantatie te bevorderen en de doorbloeding in de baarmoeder. De progesteron zorgt er ook voor dat je basale lichaamstemperatuur stijgt.
Een natuurlijke hormoonbalans houdt elkaar in evenwicht, dat houdt in dat er evenveel dagen zijn met opbouw van oestrogeen en even veel dagen aan progesteron. Dus 14 dagen opbouw van folliculaire fase met behulp van oestrogeen en 14 dagen opbouw en afbouw van progesteron. Beide fasen zijn even belangrijk want de ene fase kan niet zonder de andere fase. Tegenwoordig is de natuurlijke balans hormonen uit evenwicht. We hebben een kortere cyclus, we hebben na 24 tot 26 dagen weer menstruatie, we hebben PMS klachten, migraine- hoofdpijnklachten enzovoorts.
Lage progesteron symptomen kunnen veroorzaakt worden door:
Oestrogeen Dominantie (OD): dit is een van de belangrijkste oorzaken van een te lage progesteron. Hier is een analogie die je zal helpen de relatie tussen oestrogeen en progesteron te begrijpen: Oestrogeen is wat het gras laat groeien en progesteron is als de maaier die het gras maait.
Wanneer oestrogeen veel te hoog is (waardoor het gras hoog wordt), en progesteron te laag is (het gras maaien), loopt het gazon uit de hand – zo ontwikkelt zich een aandoening zoals oestrogeendominantie.
Symptomen van Oestrogeen Dominantie zijn cellulitis, borst- of eierstok fibromen, spataderen, gewichtstoename rond je heupen en problemen zoals pijnlijke menstruatie, opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen. Oestrogeen Dominantie kan optreden als gevolg van een aantal triggers.
Wanneer oestrogeen domineert, is er ook een sterk risico op borstkanker, dus het is belangrijk om jezelf te beschermen als je vermoedt dat je een laag progesteron hebt.
Vruchtbaarheid of menstruatieproblemen: oestrogeen groeit het baarmoederslijmvlies van je om voor te bereiden op de conceptie. Maar progesteron speelt ook een belangrijke rol, het zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies daar ongeveer 14 dagen na de ovulatie (de luteale fase) blijft voor het geval dat je zwanger raakt. Als je zwanger wordt, stijgt progesteron. Als dit niet het geval is, dalen de progesteron spiegels waardoor de baarmoederslijmvlies wordt afgescheiden, wat we menstruatie noemen.
De luteale fase, progesteron opbouw kunnen we in de eerste 14 dagen van de cyclus verbeteren met het eten van yam. Yam heeft invloed op aanmaak van vruchtbare slijm voor de ovulatie. Het verbetert de aanmaak en kwaliteit van vruchtbare slijm. De yam kun je kopen in Aziatische en Afrikaanse supermarkten.
In de laatste 14 dagen dus van dag 14 tot en met 28 of 30 dagen dan kun je meer de koolsoorten eten om progesteron aanmaak te bevorderen: bonen, broccoli, spruitjes, kool, bloemkool, boerenkool, noten, pompoen, spinazie
hele volkoren producten.
Wil je meer weten?
Boek een afspraak online en ontvang advies over je persoonlijke situatie.