Wat doet slapen met ons?

Wat doet slapen met ons?

Slapen doen we allemaal, maar wat doet het slapen met ons? We hebben het slapen in verschillende fases ingedeeld. Wakker zijn, (NREM) slaap fase 1,2 en 3 en REM slaap.

Wakker zijn – beta golven
Voor het inslapen- alfa golven
slaapfase 1- theta golven
slaapfase 2- verschillende golven
slaapfase 3- delta golven en verschillende golven
REM slaap

Wat is diepe slaap?
Diepe slaap treedt op in fase 3 van NREM-slaap. Tijdens fase 3 worden de hersengolven delta-golven vanwege de lage snelheid en grote amplitude. Van alle slaapstadia is stadium 3 het meest herstellende. Het slaapstadium 3 is wordt het minst beïnvloed door externe stimuli zoals geluiden en licht.

Iemand uit de diepe slaap halen is moeilijk. Als je een  periode van slaaptekort hebt ervaren, dan slapen we uitgebreid in fase 3. Parasomnia zoals slaapwandelen, slaap praten, nachtmerries en bedplassen komen voor in fase 3.

We hebben ongeveer 4 tot 6 slaapcycli’s nodig om te herstellen van de stress en dag activiteiten, dat komt neer gemiddeld op 5 cycli’s van 90 tot 110 minuten. Ongeveer is 7,5 uur per nacht.

Diepe slaap vermindert de slaaptijd en is de meest herstellende slaap van alle slaapfasen.

Heb je moeite om in slaap te vallen, dat betekent ook dat je moeite heb dieper te slapen. Hierdoor kan slaaptekort ontstaan.

Tijdens diepe slaap wordt Human Growth Hormoon vrijgegeven en herstelt het lichaam en spieren. Het Human Growth Hormoon, komt vrij na 2 uren slapen. Over diepe slaap is veel minder bekend dan REM-slaap.

Het Human Growth Hormoon (HGH)wordt aangemaakt in de hypofyse, en wordt in batches in de nacht aangemaakt in plaats van heel de dag door.  Het herstelt en bouwt cellen op met name spiercellen. Het bouwt dus spiermassa op, tevens verbrandt het ook vet.

Slaap je niet diep genoeg, dan maak je minder HGH aan en kom je ook aan. Vaak hangt een tekort aan HGH ook aan overgewicht, mensen met overgewicht hebben een laag HGH gehalte. Het overgewicht is met name buikvet. Door af te vallen maken ze meer HGH aan waardoor een opwaartse spiraal ontstaat en hierdoor in de nacht afvallen makkelijker wordt! Maak je meer HGH aan dan verbrandt je ook meer vet.

Slaap je het aantal uren te kort, consequent bijvoorbeeld 4 uur per nacht, dan is de kans ook groter dat je overdag meer behoefte hebt aan suiker. Dit is door een tekort aan het hormoon leptine. Het hormoon leptine is het verzadigingsgevoel dat getriggert wordt als de buik vol is. Leptine aanmaak is zeer afhankelijk van genoeg en diep slapen, slaap je te weinig dan is de aanmaak overdag minder en neemt het gevoel van honger hebben toe.

Tijdens het diepe slapen neemt de parasympathische activiteiten toe, dat is herstel van het lichaam. Wanneer we niet meer diep slapen, en het sympathische systeem neemt het over dan ontstaat er een disbalans tussen parasympathische en sympathische systeem. De endocriene organen, zoals de pancreas, schildklier en bijnieren zijn er gevoelig voor.

About the Author :

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH