Wat is Medische Qigong?

Wat is Medische Qigong?

Qigong is een van de therapie vormen in de Chinese geneeswijze. Het ontstond 5000 jaar geleden met ademhalingsoefeningen. Er zijn in China 5 verschillende stromingen, Taoisme, Boedhisme, Confucianisme, Medische en Martial arts ademhalingsoefeningen. 

Qigong
Qi staat voor het Chinese concept levensenergie en Gong staat voor vaardigheid, kunst of werk.
Qigong vertaalt men naar het beheersen van en werken met levensenergie. Medische Qigong is het cultiveren van eigen levensenergie, het vergroten en versterken van onze gezondheid.

Door specifieke bewegingen en ademhalingstechnieken brengt Qigong lichaam en geest in balans. Dit heeft een positieve effect op de gezondheid, zowel preventief als genezend.

We kalmeren onze geest met de drie aspecten van de Qigong: 
1. Het reguleren van het hart(de gedachte en het tot rust komen)
2. Het reguleren van het lichaam(lichaamshouding)
3. Het reguleren van de ademhaling

Waarom zoveel vormen en stromingen?
Er bestaan verschillende stromingen en opvattingen van verschillende scholen, ze hebben allen een ding gemeen: het vormen en oefenen van de geest en de vitale levensenergie.

De voordelen van Qigong:
Het verhoogt de weerstand van het hele lichaam, vertraagt het verouderingsproces, verbetert concentratie en vermoeidheidsklachten, kalmeert het zenuwstelsel en de geest, masseert de darmen verlicht klachten bij pijn en depressiviteit.

Bijnieruitputting?
Naarmate we ouder worden, verliezen we meer energie. We zien het aan de grijze haren, de onderrug klachten, de vermoeidheidsklachten en etc. We hebben hartkloppingen, voelen ons gejaagd, we lopen op onze tenen, al denken we soms dat we een burn-out hebben maar soms herstelt het zich na een nachtrust.
We gaan sporten en we gaan letten op onze voeding, maar we voelen ons niet meer opgeladen na een nachtrust.

Hoe vul je je levensenergie aan?
Praktiseer een Qigong vorm wat bij je past en beoefen het minstens 3 maanden lang om het effect van te kunnen voelen. Boefen ademhaling- en Qigong oefeningen 20 tot 30 minuten per dag en mediteer 30 minuten lang. In totaal 1 uur. Twee keer per dag is nog beter opdat de energie aangevuld wordt en de geest kan kalmeren. Hoe langer men oefent hoe meer de levensenergie consolideert. De levensenergie wordt bijna materie wat in de Chinese geneeswijze staat voor Nier Jing. De Nier Jing is onze basisenergie dat is meegegeven door onze ouders. Het vertelt wie je bent, wat je gezondheidsconstitutie is. De Nier Jing raakt onderweg op door zwangerschappen, door hard werken, langdurig hoog niveau sporten, veel zweten, ziekten en etc. De Qigong vult dit aan, we ervaren een betere gezondheid en emotionele welzijn.

Focus?
De focus van de ademhaling en meditatie in de Qigong is altijd in de onderbuik. Ongeveer 2 tot 3 cm onder je navel. Hoe meer je met je aandacht erop focust hoe meer energie er naar toegaat. We trainen onszelf om naar de buik te gaan, daar waar het leven begint en ons staande houdt.

Informatie:
Wil je meer informatie of wil je een vorm leren, mail naar wonny@tcmacupunctuureindhoven.nl

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH